רגע השיא של הבריאות הדיגיטלית בישראל
הבריאות הדיגיטלית היא תחום דינאמי, הטומן בחובו הזדמנות לשפר את תעשיית הבריאות העולמית באופן דרמטי. תעשיות הבריאות הדיגיטלית והבריאות הממוחשבת בישראל מציעות מגוון של מוצרים ושירותים אשר נועדו לשנות את אופן אספקת שירותי הבריאות. מדינות בכל רמת התפתחות ותחכום בתחומי הבריאות, המידע והתקשורת יכולות להפיק תועלת מהטמעת טכנולוגיות בריאות דיגיטלית.
לאור האתגרים המשמעותיים ברחבי העולם, המקשים על הטמעה ישירה כגון פערים רגולטוריים וסביבת מדיניות השונים בין מדינה למדינה, היעדר סטנדרטים אוניברסליים מקובלים, הבדלים במערכות, מגבלות תקציביות, הצורך בהקמת מנגנונים להחזר כספי שיקל על השילוב בפרקטיקה הרפואית הקיימת ועוד – תמיכה מאסיבית של הממשלה היא קריטית.
מחסומים אלו אינם ייחודיים לישראל, והם קיימים במדינות רבות. עם זאת, הייחודיות של ענף הבריאות הדיגיטלית הישראלי ורגע השיא שלו טמונים במערכת הבריאות המתקדמת שלנו, וכן בהיקף ובעומק של השימוש בטכנולוגיות מידע רפואיות במערכת הבריאות הישראלית מזה עשרות שנים (בישראל ניסיון של למעלה מ-25 שנים בהטמעת מערכות מחשוב וניתוח נתונים בתחום הבריאות, כמו גם ניהול רשומות רפואיות אלקטרוניות).
היצוא הכולל בתעשיית מדעי החיים מהווה כ-20% מסך יצוא המוצרים הישראלי, וכ-40% מסך היצוא בתעשיות ההיי-טק. בארבע השנים האחרונות, נמצא המשקל היחסי של תעשיית מדעי החיים בעלייה, בעיקר הודות למספר החברות בתחום הבריאות הדיגיטלית – המספר החזק של החברות הפעילות עלה בצורה משמעותית בשנים האחרונות, וחצה את רף 400 החברות בסוף שנת 2017. תעשיית הבריאות הדיגיטלית הישראלית מתבססת על היסטוריה ארוכה של שימוש בטכנולוגיות תקשורת מתקדמות לשיפור שירותי הבריאות.
כיום, משקיעה הממשלה השקעה ניכרת בטכנולוגיות ובשירותים בתחום הבריאות הדיגיטלית, ובכך הופכת את המומחיות הישראלית למבוקשת בשוק הבינלאומי. עם זאת, קיימים אתגרים בhיצוא מוצרי בריאות דיגיטלית, הנובעים מאי-הסכמה בנוגע לאופן התמיכה בפיתוח השוק למוצרים ושירותים בתחום, וכן למרכיבי הפיתוח הנדרשים. מכון היצוא הישראלי, בתמיכת ועדה עתירת ניסיון בתעשיית מדעי החיים, ובפרט בתחום הבריאות הדיגיטלית, מגביר את קצב העבודה השוטפת מול משרדי הממשלה השותפים לביצוע התכנית האסטרטגית של הבריאות הדיגיטלית. הוועדה המייעצת של מכון היצוא לתעשיית מדעי החיים – צוות בריאות דיגיטלית:
- פרופ' רן בליצר, מייסד ומנהל מכון כללית למחקר, ישראל
- מיכל גבע, מייסדת ומנהלת טרייונצ'רס
- אבנר הלפרין, מנכ"ל ארליסנס
- אריאל איקן, מנכ"ל פרזניוס ישראל
- עמנואל נבט, מנהל תחום בריאות דיגיטלית במשרד הבריאות
- איתי מלכיאור, מנהל מדיניות יצוא, מינהל סחר חוץ, משרד הכלכלה והתעשייה
- תומר אפשטיין, מנהל ענף מחשוב ומכשור רפואי, מכון היצוא
- אנג'לה וו. רבינוביץ', מנהלת מחלקת מדעי החיים, מכון היצוא
צוות הבריאות הדיגיטלית מקיים פגישות שוטפות למען גיבוש התכנית העסקית המוצעת והתמיכה בהטמעתה.
בהזדמנות זו, ברצוננו להודות לכל מי שטרח וסייע בפיתוח מסמך זה
אסף ברנע, מנכ"ל סנארה ונצ'רס, יו"ר הוועדה המייעצת למדעי החיים במכון היצוא
ליאור קוניצקי, ראש חטיבת תעשיות טכנולוגיות ומשנה למנכ"ל במכון היצוא
ליצירת קשר:
אנג'לה וו. רבינוביץ', מנהלת מחלקת מדעי החיים, מכון היצוא, 03-5142891
תומר אפשטיין, מנהל ענף מחשוב ומכשור רפואי, מכון היצוא 03-5142938